Régi városháza - Győr Megyei Jogú Város Levéltára

Helyszín: Győr, Rákóczi Ferenc utca 1.

Az épület, amely ma otthont ad Győr Város Levéltárának, 1898-ig a győri Városházaként működött. A hagyomány szerint itt raboskodott két éven keresztül a „lőcsei fehér asszony” Géczy Julianna, akit végül a Széchenyi téren ki is végeztek. Géczy Julianna történetén keresztül bepillantást nyerhetünk a Rákóczy-féle szabadságharc és az azt lezáró szatmári béke utáni időszak eseményeibe. Láthatjuk a korabeli börtönök, és kínvallatások intézményét, illetve kivégzések menetét. A témához régészeti adatok is kapcsolódnak, hiszen a környéken több rabsír is feltárásra került. A Széchenyi téren pedig elő került a pellengér is.

Győr esetében az 1271-ben, V. István által adott kiváltságlevél teremtette meg a város létrejöttének előfeltételeit. A várba telepítettek a fehérvári polgárok által élvezett jogokban részesültek (szabad bíróválasztás, vásártartás).

Sajnos a törökök közel négy éves uralma alatt az okmányok megsemmisültek, így a korábbi szabadalmi jogok visszaszerzését tanúvallomásokkal kellett igazolni.

A szabad királyi városi rangra emelés után a már korábban kialakult városi kancellária munkája a városigazgatási ügykörök bővülése révén tetemesen megnövekedett. Minden valószínűség szerint ekkor kerültek a levéltárba tartozó iratok az 1562-ben épült, akkor még földszintes városházára. Az őrzött anyag szélesebb körű volt a különböző hivatalok által ,,termeltnél”. Egyre bővülő kézikönyvtár, valamint még pecsétgyűjtemény is szerepelt a leltárban.

A háborús események során a levéltárat károsodás nem érte, de a légoltalmi biztonságba helyezés éveiben a pincék nyirkos levegője megtámadta a régebbi iratokat, jegyzőkönyveket. A rendszerváltozást követően, 1993-ban Győr Város Onkormányzatának Közgyűlése egyhangúlag megszavazta a városi levéltár szervezeti önállóságának helyreállítását és a régi városházát jelölte meg az új intézmény székhelyéül.A város levéltárát 1950-ben, nem sokkal a tanácsrendszer bevezetése után központilag egybeolvasztottak az egykori Győr-Moson Megyei Levéltárral.

Győr Város Levéltára 1994. március l-től tevékenykedik az épületben. A győri régi városháza egyik legismertebb nevezetessége az épület alatt húzodó XVII. századi pincebörtön rendszer, ahol – az igaz legenda szerint – két évig raboskodott a Lőcsei fehér asszony. Géczy Julianna történetén keresztül bepillantást nyerhetünk a Rákóczy-féle szabadságharc és az azt lezáró szatmári béke utáni időszak eseményeibe.

Címke:

Megosztás:

További túrák

Vasút alatt

Vasút alatt Helyszín: Győr, Révai Miklós utca Itt a tanácsi vezetők menekülését, biztonságos helyre jutását biztosító alagútba megyünk le. Az átjáró a Városháza alól indul

Tovább olvasom »

Légópince

Légópince Helyszín: Győr, Árpád u. 38/a Az egykori óvóhelyen látható kiállítás érdekes, és nem mindennapi betekintést nyújt a világháború és a hidegháború korszakában a lakosság

Tovább olvasom »

Régi városháza

Régi városháza – Győr Megyei Jogú Város Levéltára Helyszín: Győr, Rákóczi Ferenc utca 1. Az épület, amely ma otthont ad Győr Város Levéltárának, 1898-ig a

Tovább olvasom »

Várkazamata

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum római kori kőtára. Helyszín: Győr, Bécsi kapu tér 5. Győr városát,1537-ben I. Ferdinánd császár-király utasítására megindult és kerek negyven

Tovább olvasom »

Kérdése van?

Bármilyen kérdése van vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségiek egyikén.